Što o jednosmjenskoj nastavi misle učenici, roditelji i djelatnici naše škole?

GLAVNA TEMA: NOVO RUHO OBRAZOVANJA

Mišljenja učenika

PREDNOSTI                                                                         

Imat ću više vremena za slobodne aktivnosti. Kad sam popodne u školi, nemam dovoljno vremena za vježbanje instrumenta. Moram svirati prije nastave i poslije, a tada sam jako umoran. 

Imat ćemo vremena svi u obitelji zajedno ručati. 

Imat ću više vremena za pisanje zadaće, učenje, ali i za igru. 

Moći ću ići s braćom u školu. 

Trening je uvijek u 18h, a zbog nastave popodne to često nisam stigao. Sada ću moći ići redovito. 

Neću više biti sam kod kuće. 

Škola će ranije započeti, ali će i ranije završiti. Juppi! 

Buđenje ujutro će na početku biti teško i naporno, ali to će biti dobro za naš organizam jer ćemo stvoriti dobar bioritam. 

Moći ćemo se družiti s prijateljima koji trenutno idu u suprotnu smjenu.

Imat ću više vremena za učenje i više vremena koje mogu provesti s curom.

Uskladit ćemo rasporeda s gimnazijom.

Škola je ujutro pa ćemo biti koncentriraniji na to što se događa, cijelo vrijeme gledati isti raspored pa se ne možemo zabuniti za raspored.

Znat ćemo koja smo ‘smjena’ nakon praznika.

Prijepodneva se obično lošije koriste pa je dobro da ćemo tada imati nastavu.

NEDOSTACI 

Kada smo išli popodne, mogli smo dulje spavati. 

Bit će sigurno velika gužva u školskoj kuhinji i na hodnicima. 

Smatram da imamo premali broj učionica za jednosmjensku nastavu i da imamo jako malu kuhinju koja ne može podržati takav oblik nastave. Uzimajući u obzir broj učenika naše škole, gužve će biti užasne.

Mogućnost da ćemo opet morati biti u jednom razredu za sve predmete.

Manjak sna.

Rezultati ankete provedene s učenicima

Učenici 4., 5. i 8.razreda

Mišljenja roditelja

PREDNOSTI 

Djeca će imati više vremena za učenje, druženje i slobodne aktivnosti. 

Lakše je organizirati izvanškolske aktivnosti. 

Djeca će biti koncentriranija i odmornija. 

NEDOSTACI 

S obzirom da radim u smjenama, više mi odgovara takva nastava. 

U jednoj smjeni će biti puno učenika i bit će teško napraviti dobar raspored. 

Naravno da smo za jednosmjensku nastavu. Trebalo ju je uvesti i prije i ne samo u našoj školi, nego u svim školama u Koprivnici i cijeloj Hrvatskoj. Takav pedagoški standard je Hrvatski sabor propisao 2008. godine za cijelu Hrvatsku, s početkom u 2022. godini. Tu već de3belo kasnimo. Nije nužno voditi raspravi trebali ili ne treba. To se već zna 15 godina i svaka daljnja rasprava je suvišna. Susjedni grad Varaždin uveo je jednosmjensku nastavu 2009. godine. To dovoljno govori o nesposobnosti naših političara koji to nisu uspjeli dan-danas. Očito im škole i vrtići nisu prioritet. 

Nismo spremni? A kada ćemo biti? Za 15 godina? Dok se zbog ovakvih uvjeta broj djece sam smanji? Nove škole i vrtiće moramo sagraditi. Vlast to dobro zna! Treba krenuti u kakvu-takvu jednosmjensku nastavu i izgraditi obećano. Vidim samo pozitivne strane takve nastave. Više vremena s djecom, više slobodnog vremena za djecu i njihove aktivnosti. Kad su djeca popodne na nastavi, ima dana kad ih prvi put vidimo oko 20 sati. Nešto pojedemo, malo popričamo i na spavanje. Tako se djeca ne odgajaju. Prepuštena su medijima i ulici. Kad su ujutro na  nastavi, mo0žemo se družiti cijelo popodne i oni imaju više vremena za druženje s prijateljima. Da ne pričam ako braća i sestre ne idu u istu smjenu, još je sve kompliciranije. 

Ako je obitelj temelj odgoja, onda je jednosmjenska nastava pravi put prema tome. 

Neven Vizjak 

Mišljenje školske knjižničarke

Nastava u jednoj smjeni donosi brojne prednosti za učenike i njihove roditelje: učenici stignu na izvanškolske aktivnosti, riješiti sve školske obveze, a obitelj može provoditi više vremena zajedno. No, tu je i druga strana medalje. U jutarnjoj će smjeni od sljedećeg polugodišta biti otprilike 500 učenika. Bit će zahtjevnije naći slobodnu učionicu, dežurati na hodnicima, organizirati obroke u kantini, brinuti o svim učenicima i njihovim potrebama… Kao knjižničarka, mislim da ću morati osmisliti raspored posudbe i vraćanja knjige kako bi svi učenici na vrijeme dobili lektiru. Osim toga, brojni učenici vole provoditi velike odmore u knjižnici, čitati, razgovarati ili igrati društvene igre. Nadam se da sljedeće polugodište ipak neće biti prevelika „gužva“ u knjižnici te da će svatko uspjeti pronaći mirni kutak za sebe kao i dosad. 

Paula Rajh, knjižničarka

 Mišljenje ravnatelja Darka Sočeva

Republika Hrvatska  kao članica Europske unije preuzela je obvezu da sve osnovne škole pripremi za prelazak na jednosmjensku nastavu. Kao dio te tehnički i financijski vrlo zahtjevne prilagodbe EU standardima obrazovanja i naša škola se od početka 2023. godine počela pripremati za djelomično uvođenje jednosmjenske nastave.

Mi smo uredili dva prostora za skupine učenika u produženom boravku, jednu novu učionicu razredne nastave, prostor za robotiku i višenamjensku dvoranu predmetne nastave. Uz to, uređen je i sanitarni čvor za učenike kod školske kuhinje. Završetkom radova stvorit će se uvjeti da svih 17 razrednih odjela predmetne nastave mogu biti u jednoj smjeni. U praksi će to značiti da od drugog polugodištu predmetnoj nastavi 6. sat završava prije 13.30 sati. Razredna nastava za sada će imati nastavu slično kao i do sada, u dvije smjene. Međutim 5. sat u popodnevnoj smjeni će završiti prije 16.30 sati, što znači da će i učenici nižih razreda imati podosta vremena za svoje izvannastavne i izvanškolske aktivnosti.

Tražimo rješenja kako da u skoroj budućnosti cijela škola prijeđe na jednosmjensku nastavu što će omogućiti svim učenicima uredan bioritam s dovoljno slobodnog vremena za sve slobodne aktivnosti, ali i za kvalitetniji obiteljski život.

Darko Sočev, ravnatelj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)