DANI ERASMUSA 2023. KOD NEMČIĆA

Erasmus+

Ove smo se školske godine po prvi put uključili u obilježavanje Dana Erasmusa u trajanju 9. – 13. listopada 2023. kao uvod u mobilnosti koje ćemo provoditi ove školske godine u sklopu dobivene akreditacije.

Kako iza sebe imamo niz provedenih Comenius i Erasmus projekata, odlučili smo ih „izložiti“ na prigodnim plakatima u auli škole. Do sada je provedeno ukupno 37 mobilnosti učitelja i nenastavnog osoblja te 21 učenička mobilnost.

Osim izložbe organizirali smo 11. listopada 2023. susret učenika, i to sedam naših Erasmusovaca iz završenog projekta „Znam odakle sam“, s učenicima koji se od ove godine žele aktivno uključiti u Erasmus u školi kako bi mogli dobiti odgovore na sva svoja pitanja iz prve ruke. Maša Hadelan, Lucija Mustafa, Gita Jurlina, Ava Magdić, Petra Kovačević, Marko Franjo i Marija Oštrkapa bili su raspoloženi za razgovor i prenijeli su svoja iskustva, uspomene i poneku anegdotu publici u kojoj je bilo i učitelja i pokoji roditelj.

Evo nekoliko dojmova učenika iz publike o susretu i Erasmus mobilnostima. Pišu Tia Janeković (7.b), Fran Ištvanović (7.b), Žan Jurlina (7.d) i Ray Luka Strugar (7.d).

Prednosti sudjelovanja u Erasmus projektu su ta da upoznaš kakva je kultura te kakvi su običaji u drugim državama, stekneš puno prijateljstava te naravno uživaš. U razgovoru s bivšim Erasmusovcima nisam primijetila nedostatke u Erasmus projektu. Najviše me zanimalo njihovo iskustvo s odsjedanjem kod druge obitelji te kako to funkcionira. Saznala sam da prije nego što idemo na Erasmus dobijemo kontakte s obitelji tako da kada dođemo nije baš da ih ne poznajemo… To mi se jako svidjelo.

Mene je motiviralo da se uključim u Erasmus program naše škole to što putujemo i razgledavamo grad te iskusimo kakve običaje ima druga država. Također me je motiviralo to što idemo u druge škole vidjeti kako drugi učenici provode dane u školi zato što me vrlo zanima je li se njihove škole jako razlikuju od naših.

Svim učenicima Erasmusovcima je to iskustvo bilo jako lijepo i rekli su da bi sigurno to opet ponovili.

Tia

Kao prednost sudjelovanja u projektu vidim učenje o drugim državama i putovanje. Ne vidim neke nedostatke. Ugodno me iznenadilo što su učenici imali i pomoć u komuniciranju u obliku papira s ključnim pojmovima u sličicama.

Fran

Mojoj sestri je (na mobilnosti) bilo jako zanimljivo pa mislim da bi bilo i meni. Prednosti su da vidimo druge države i kulturu.

Žan

Bio sam na susretu jer sam htio saznati kako je učenicima bilo na mobilnosti, a kao prednost vidim što posjećujemo druge države. Jedino me malo iznenadilo što boravimo kod drugih obitelji.

Ray

Svi učenici osjećali su se motivirano za sudjelovanje, a nakon ovog susreta, još i više.

Osim susreta i izložbe u auli škole, izradili smo i prigodan „kolaž“ fotografija najljepših uspomena s Erasmus mobilnosti učitelja i učenika.

Navedene aktivnosti za Dane Erasmusa upisali smo i na interaktivnu kartu Erasmus Days 2023 koja prikazuje aktivnosti u školama i institucijama diljem Europe te nas stavlja uz bok brojnim drugim europskim školama.

Veselimo se novim susretima s europskim učiteljima i učenicima!

Martina Kobaš, školska koordinatorica

Ova publikacija izražava isključivo stajalište njenih autora i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

Erasmus kolaž

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)