Učiteljica Željka Hanžek nagrađena povodom Svjetskog dana učitelja

Novosti iz škole USPJESI

Matematika je moja ljubav

Povodom Svjetskog dana učitelja za školsku godinu 2022./2023. Ministarstvo znanosti i obrazovanja nagradilo je najuspješnije obrazovne djelatnike, a među njima i učiteljicu Matematike Željku Hanžek.

Evo što nam je ispričala o svom djetinjstvu, školovanju, ljubavi prema Matematici i svom pozivu učiteljice, ljubavi prema putovanjima, hobijima…

Djetinjstvo

Iako sam živjela 28 godina u gradu Bjelovaru, centru Bjelovarsko-bilogorske županije, u srcu sam oduvijek bila Koprivničanka. Vjerojatno se pitate zašto. Moja, sada već, pokojna majka je kao djevojka radila u poznatoj prehrambenoj tvrtki Podravka. Ljubav je i u toj priči učinila svoje. Jedan Bjelovarčanin je došao prijatelju na rođendan, maminom rođaku, i rodila se ljubav.

Rođena sam 1. veljače 1982. u tada novoj koprivničkoj bolnici, s obzirom da je pred sam porod mama još uvijek radila. No, već tada su roditelji živjeli u Bjelovaru, tatinoj obiteljskoj kući.

Uskoro je došla i mlađa sestrica. Jedna od najzanimljivijih igara bilo je pečenje kolača od blata i trave. Beskonačnim igrama sa sekom i vršnjacima i djetinjstvu brzo je došao kraj. Bez obzira na godine i dalje se igram, volim gledati crtiće, čitati nećakinjama bajke, rješavati zagonetke, crtati, bojati i tome slično.

Školovanje

Osnovne škole se ne sjećam previše. Pogotovo ne pamtim detalje s nastave, ali ono što pamtim je trčanje po hodnicima, igre gumi-gumi, lovača, ledene babe… Uvijek sam voljela pomagati vršnjacima tako da sam često šaptala kad je bilo usmeno ispitivanje ili kad smo pisali ispit iz Matematike, voljela sam pomoći u rješavanju zadataka.

Najviše se sjećam učiteljice 1. – 4. razreda, Sanje Špiranec (udane Bartolčić) koja je u meni probudila želju da jednog dana radim u školi.

Nakon završene osnovne škole, upisala sam Opću gimnaziju Bjelovar. Razrednik mi je bio profesor Matematike, drag i skroman čovjek izuzetno plemenitih vrlina koji je učvrstio ljubav prema sadašnjoj profesiji.

Upisala sam studij 2000. godine na Sveučilištu Josip Juraj Strossmayera u Osijeku na Odjelu za matematiku. Zanimanje profesora Matematike i Informatike stekla sam 2006. godine.

Stjecanjem diplome nisam prestala učiti. Uvijek volim reći da još uvijek idem u školu. U ožujku 2023. upisala sam i poslijediplomski stručni studij na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, E-učenje u obrazovanju i poslovanju.

Posao

Biti učiteljica Matematike je moj životni poziv. Obožavam svoj posao. Svaki dan je drugačiji. Do sada sam radila u strukovnim školama u Bjelovaru, gimnaziji u Križevcima. Životne okolnosti su bile takve da sam na kraju došla u svoj rodni grad Koprivnicu.

Od 2015. godine Koprivnica je moj dom. Još uvijek obnavljam staru obiteljsku kuću moje majke Jasne. Novi dom, novo radno mjesto, novi školski kolege, puno novih izazova. Nova budna dječja lica koja sa zanimanjem prate svaki moj korak, riječ i gestu.

Najizazovniji dio posla mi je razredništvo. Volim biti razrednica. Posebna je veza razrednika i

učenika. Ponekad se osjećam kao njihova majka ili starija sestra (sada već dosta starija sestra). Zadovoljna sam kad su i oni zadovoljni, tužna sam ako su oni tužni. Najdraži su mi dani kad slavimo nečiji rođendan ili igramo matematičke igre.

Kao što sam rekla, i dalje se igram, stvaram nove matematičke igre, učimo Matematiku kroz pokret i smijemo se. Jer, smijeh je lijek, zar ne? Poznati je matematičar Vladimir Devide jednom rekao: “Matematika nije nipošto dosadna ili bez mašte, već naprotiv, poput plemenite djevojke koja uzvraća ljubav onom tko je voli i razumije.”

Interesi

Osim matematike, obožavam putovanja. Zahvaljujući misiji i viziji naše Škole, Škole koju volim, moje prvo Erasmus putovanje je bila edukacija u Firenci, srcu Toskane (regije u Italiji). 2016. godina mi je dala vjetar u leđa i shvatila sam da i dalje želim učiti i pronalaziti rješenja kako učenicima još više približiti Matematiku i pokazati im da nije bauk. Nakon Firence posjetila sam i Kretu, Nizozemsku, Estoniju, pa opet Italiju. Firenca mi je jedan od najdražih gradova Europe, uz Bjelovar i Koprivnicu.

Od samih početaka Erasmus priče naših Nemčića, bila sam članica koordinacijskih timova Erasmus+ projekata: “Perpetuum Mobile”, „Prigrli izazov“, „Krug vrlina“, „Perpetuum Mobile Evolution“ i KA229 Erasmus+ projekta “I know where I am from” kao i novih projekata koje stvaramo i u ovoj nastavnoj godini kao akreditirana Erasmus+ škola.

Volim širiti ljubav prema Matematici kroz raznovrsne dodatne aktivnosti u školi i izvan škole.

Kao članica Udruge mladih koprivničkih matematičara (UMKOM) osmišljavam nova natjecanja za učenike koji pokazuju interes za Matematiku, pišem stručne članke o motivaciji učenika, objavljujem radove u stručnim časopisima kao što je Bjelovarski učitelj, osmišljavam i organiziram izvannastavne aktivnosti kao što je robotika za najmlađe, Matematički ožujak, Večer matematike…

Tijekom 2017. i 2018. godine bila sam koordinatorica školskog tima u provođenju projekta prekogranične suradnje RH-HU – RoboTech i Znanje kao dar – autorica individualiziranog programa iz matematike za darovite učenike.

Osim neposrednog rada s učenicima, dodatne aktivnosti su mi omogućile i prijavu po Javnom pozivu za nagrađivanje odgojno-obrazovnih djelatnika. Ove godine je Povjerenstvo odlučilo da sam po propisanim kriterijima i ja jedna od 505 nagrađenih učitelja naše Lijepe Naše u prethodnoj nastavnoj godini 2022./2023.

Nagrada mi puno znači jer uz svu ljubav i ulaganje u svoje znanje još sam više motivirana da budem još uspješnija u svom poslu kojeg neizmjerno volim. Svaki dan je novi početak jer ulaskom u razred svako dijete traži i zaslužuje svojih pet minuta da nauče misliti, razmišljati i stvarati za bolji Svijet kojem pripadamo.

Hobiji

E sada, da čitatelji ne bi pomislili da doma samo ispravljam učeničke radove, ispite i pripremam matematičke zadatke, imam jako puno interesa izvan poslovne domene. Otkrila sam bojanje i crtanje tako da sam se posvetila i otkrivanju umjetničkih fraktala, obožavam folklor pa sam se nakon duže bolesti vratila i folkornom svijetu mašte. Ima još dosta toga, ali o tome ću možda pisati nekom drugom prilikom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)