ERASMUS – ISLAND – zemlja vrijedna pažnje i divljenja

Erasmus+

U sklopu Erasmus+ projekta Novi krug: Prigrli izazov posjetila sam Reykjavik, glavni grad Islanda na kojem se u periodu od 24. srpnja do 30. srpnja 2022. provodio tečaj „Outdoor recreation, fitness and nature for a healthy lifestyle” za sve sportske entuzijaste, učitelje Tjelesne i zdravstvene kulture, trenere koji su htjeli naučiti nešto više o samim aktivnostima i radionicama na otvorenom.

Ljepote Islanda ostavile su bez daha svakog polaznika tečaja, njih ukupno 15 iz različitih zemalja Europske unije. Imala sam tako priliku upoznati kolege iz Finske, Španjolske, Mađarske, Portugala, Češke, Francuske i razmijeniti pozitivna iskustva i znanja te razgovarati o metodama rada i primjeni inovativnih zadataka u nastavnom procesu.

Tečaj je trajao sedam dana i obuhvatio je provedbu različitih aktivnosti na otvorenom poput trčanja 5 km uz obalu hladnog Atlantskog oceana, planinarenje u otežanim uvjetima (kiša, magla) na obližnju Mount Esju koja je ujedno i dio vulkanskog lanca, sudjelovanje u radionici – izrada rukavica za igru „pilota valenciana” uz mogućnost provedbe igre, vježbanje na otvorenom – kružni tip treninga – individualan rad i grupna suradnja.

Nakon realizacije svakodnevnog tečaja, imali smo priliku posjetiti razna turistička središta Islanda koja zasigurno vrijedi posjetiti:

Blue Lagoon – izvori termalne vode (kupanje u termama),

Lava Tour – obilazak vulkanskih područja – dolazak na mjesto prošlogodišnje velike erupcije vulkana,

Golden Circle – turistička ruta po jugu Islanda – dolazak na mjesto odnosno rascjep gdje se razdvaja Sjevernoamerička i Euroazijska tektonska ploča, obilazak Strokkura – velikog gejzira koji ispušta vodu pod pritiskom svakih 6 minuta, kupanje u termalnoj vrućoj rijeci Reykjadalur, pješačke rute po istoimenoj dolini Reykjadalur itd.

Island je posebno mjesto – „planeta sama za sebe” – zemlja vatre i leda koja zadivljuje i izaziva pažnju svojim načinom funkcioniranja u kojem ljudi nastoje ekološki živjeti u skladu s prirodom i od kojih uvijek možemo naučiti nešto novo.

Marija Mišković

Ova publikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)