NOVI ERASMUS PLANOVI POD OKRILJEM AKREDITACIJE 

Erasmus+

Dok čekamo analizu završnog izvješća za nedavno dovršeni projekt „Novi krug: Prigrli izazov“, u međuvremenu smo formalno započeli s novim projektom akreditacijskih mobilnosti. Akreditaciju je škola nedavno dobila, a provedba je započela 1. lipnja 2023. Odlična je vijest da stečena akreditacija vrijedi do kraja programskog razdoblja (2021. – 2027.) i uvelike olakšava planiranje i prijavu mobilnosti za osoblje i učenike. Iako iza sebe imamo niz godina uspješne provedbe Erasmus projekata, za nas je ovo velik korak naprijed i velika čast.  U pripremi projektne ideje sudjelovao je niz učitelja naše škole:

Prvi red: Maja Mitrović Laškarin, Marija Levak, Boris Tonc, Anita Ružman-Branković, Mihaela Juriša 

Drugi red: Maja Treščec, Đurđica Pošta, Helena Balaško, Sanja Šikić Rupa, Paula Rajh, Dejana Zrinski i školska koordinatorica Martina Kobaš.  

Na fotografiji nedostaju još Suzana Hergotić, Željka Hanžek i Azra Vaupotić.  

Ovo je ujedno prvi puta da je svoj interes za profesionalnim usavršavanjem u inozemstvu iskazao ovako velik broj članova kolektiva. Zahvaljujemo ravnatelju Darku Sočevu što nam je iskazao podršku u planiranju novih Erasmus pothvata za cijelu školu. 

U svojem višegodišnjem Erasmus planu usredotočili smo se na četiri glavna cilja koja želimo postići. 

Prije svega to je dodatna edukacija za rad s darovitim učenicima i učenicima s poremećajima iz spektra autizma. Za ostvarenje ovog cilja poslat ćemo više učitelja na edukacije u inozemstvo, a u planu nam je i pozvati stručnjake da održe edukacije u našoj školi. Drugo važno područje koje želimo unaprijediti jesu čitalačke vještine učenika i ljubav prema pisanoj riječi. Pri tome ne mislimo samo na čitanje lektire, već i na shvaćanje svijeta knjige kao izvora beskrajne mašte i kreativnosti. Veliki fokus stavili smo i na učenje svih stranih jezika koje nudimo te unutar ovog cilja planiramo niz učeničkih mobilnosti u zemlje engleskog, njemačkog i francuskog govornog područja. Posljednji cilj usmjeren je na STEM predmete, unutar kojih ističemo Robotiku kao izborni predmet, a za koji postoji velik interes u našoj školi. 

Kako iza sebe već imamo iskustvo mobilnosti učitelja iz prethodnih Erasmus projekata iz kojih smo, između ostaloga, naučili da i naši učitelji imaju što za pokazati, po prvi puta ćemo otvoriti vrata europskim učiteljima u obliku prilike za tzv. job shadowing, tj. praćenje rada. 

Ovom prilikom ujedno čestitamo i drugim dvjema koprivničkim osnovnim školama, „Đuro Ester“ i „Podolice“ na dobivenoj akreditaciji! 

Prisjetimo se prethodnih projekata koje smo dovršavali tijekom školske godine 2022./2023. 

PERPETUUM MOBILE: KRUG VRLINA 

U sklopu projekta „Krug vrlina“ realizirali smo osam učiteljskih mobilnosti. Šestero je učitelja početkom listopada 2022. posjetilo nekoliko estonskih škola i stjecali su iskustva i prikupljali primjere dobre prakse od obrazovnog sustava koji je 20 i više godina posvetio reformi, a koja daje izvrsne i opipljive rezultate u jačanju čitalačke, matematičke i prirodoslovne pismenosti prepoznate na svjetskoj razini (PISA). Učitelji Nino Klobučarić, učitelj njemačkog jezika, Željka Hanžek, učiteljica matematike, Goran Višak, učitelj biologije i kemije, Irena Falat, učiteljica glazbene kulture, Sanja Brkić i Natalija Sočev, učiteljice razredne nastave, u školama su promatrali rad estonskih učitelja. Škole su im ponudile potpuni uvid u nastavu, raspodjelu poslova, izvannastavne aktivnosti, terensku nastavu, korištenje IKT alata, suradnju s roditeljima i lokalnom zajednicom.  

U isto vrijeme, učiteljica engleskog jezika i školska koordinatorica, Martina Kobaš, otputovala je na Maltu na dvotjedni tečaj o metodologiji poučavanja engleskog kao stranog jezika. Kroz deset radnih dana i gotovo 50 sati nastave prošla je 70-ak aktivnosti za učenike osnovne škole svih uzrasta. Predavanja su bila najvećim dijelom radioničkog tipa i simulirala su rad u razredu te su obuhvaćala sva područja važna za poučavanje bilo kojeg stranog jezika: čitanje, slušanje, govorenje, pisanje, izgovor, timski rad, IKT alati u nastavi i slično. 

Prethodna ravnateljica škole, a sada Erasmus ambasadorica, Gordana Gazdić-Buhanec osnažila je svoje kompetencije kreiranja pozitivnog stava prema obrazovanju i stvaranja pozitivnog ozračja u školi. Izabrala je strukturirani tečaj „Positive Mindset and Wellbeing in Schools“ koji je realizirala u organizaciji Europass Teacher Academy u Španjolskoj u kolovozu 2022. g. na kojem je sudjelovala u radionicama o kreiranju pozitivnog i zdravog  školskog ozračja i programa, pregledu strategija vizualnog razmišljanja, na radionici u Nacionalnom muzeju umjetnosti Katalonije, o emocionalnoj inteligenciji i socijalno-emocionalnom učenju te na radionicama joge i mindfulnessa

Novi krug: Prigrli izazov 

Gordana Gazdić-Buhanec ostvarila je mobilnost u Irskoj na dvotjednom strukturiranom tečaju o izvanučioničkoj nastavi i odgoju za okoliš u svibnju 2022. g. Program mobilnosti bio je raznolik, a obuhvaćao je predavanje o irskom obrazovnom sustavu, vođene ture po Dublinu, radionice u okviru šumske škole i promatranje djece prilikom aktivnosti u šumi, posjete nacionalnim parkovima i nacionalnim botaničkim vrtovima, radionice civilnog društva i aktivnog građanstva u Belfastu, ekološke radionice u okviru ECO-UNESCO, posjet irskoj Ekoškoli, u Irskoj Green Schools, umjetničke radionice reciklaže, posjet Gaelic Athletic Association, najvećoj irskoj (katoličkoj) nacionalnoj sportskoj udruzi, njihovu muzeju i stadionu u parku Croke, posjet brojnim nacionalnim muzejima, te neformalne sadržaje sa zadaćom upoznavanja irske kulture i gastronomije. 

Drugu mobilnost u ovom projektu ostvarila je učiteljica Tjelesne i zdravstvene kulture Marija Mišković na Islandu u srpnju 2022. g. 

Tečaj „Outdoor recreation, fitness and nature for a healthy lifestyle“, obogaćen različitim inovativnim i zanimljivim sadržajima iz tjelesno-zdravstvene domene poput planinarenja, pješačenja, plivanja odnosno rekreacije i vježbanja na otvorenom, omogućio je stjecanje novih znanja i vještina te primjenu istih u vanjskim uvjetima. 

Susret s kolegama iz drugih zemalja (Mađarske, Češke, Slovačke, francuskog Reuniona, Španjolske, Portugala i Finske) doprinio je razvoju iskustva, učenju o uvjetima rada u njihovim zemljama te nastojanju primjene naučenog. 

Učiteljica matematike Željka Hanžek prigrlila je izazov u Firenci u Italiji na šestodnevnom strukturiranom tečaju o informacijsko-komunikacijskim alatima u kreativnoj i suradničkoj učionici (ICT Tools for Creative and Collaborative Classroom) u ožujku 2023. g. Cilj njezine mobilnosti bila je uspješna prilagodba digitalnog obrazovanja sposobnostima naših učenika. Želimo im pomoći da kroz suradničko učenje razviju jaču motivaciju za rad, uspjeh i poboljšaju svoju digitalnu obrazovanost. Želimo doprinijeti digitalnoj transformaciji naših učenika tako da lakše ispune svoj obrazovni potencijal u svim nastavnim predmetima, a posebno u matematici. Digitalno obrazovani učenici ujedno će moći prepoznati znakove sigurnog e-okruženja. 

U slovenskoj školi u Novom Mestu učiteljica razredne nastave Đurđica Pošta promatrala je rad učitelja tijekom radnog tjedna u ožujku 2023. g. Upoznala se s funkcioniranjem ove male škole kroz rad u nastavi i izvannastavne aktivnosti. Prikupila je niz primjera dobre prakse, s naglaskom na rad s potencijalno darovitom djecom. 

Zadnju mobilnost u nizu ostvarila je Suzana Hergotić, učiteljica razredne nastave, u Sloveniji u travnju 2023. g. Njezin je izazov bio tema mentalnog zdravlja, socijalne i emocionalne vještine učitelja u razrednom odjelu i kolektivu. Naziv edukacije bio je „Peer coaching as a Sustainable Source of Professional Development“ u organizaciji agencije Primera Courses iz Ljubljane u Sloveniji. Kroz petodnevnu edukaciju spoznala je nove metode i alate socijalnih vještina, interaktivno, uz rasprave te individualne i timske vježbe i radionice. 

Glavni cilj tečaja bio je pripremiti sudionike za profesionalno vođenje „coaching“ sesije. Učiteljica je razvijala temeljne vještine vođenja razgovora, uključujući proces promatranja, povratne informacije, ispitivanje, slušanje, podizanje svijesti, uspostavljanje i održavanje autentičnog odnosa. 

I na kraju… 

Kada smo kao škola tek počeli poduzimati svoje prve Erasmus korake, sada već davne 2013.  g. (tadašnji program Comenius), nismo niti slutili da ćemo za samo desetak godina ostvariti 5 projekata, 44 mobilnosti osoblja i 26 mobilnosti učenika. Veliko nam je zadovoljstvo spoznaja da sa svakim novim projektom postajemo bolji na profesionalnoj, ali i osobnoj razini. Dodijeljena će nam akreditacija otvoriti vrata za još više mogućnosti za učenike i učitelje Nemčiće.

Ova publikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)