Noa Papić Bogadi – virtuoz na gitari 

KULTURNI KUTAK

Noa Papić Bogadi učenik je 5.c razreda Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski”. Rođen je 17. rujna 2012. u Koprivnici. Njegov talent za glazbu prepoznali su već sa 7 godina, a s osam godina počinje učiti gitaru na privatnim satovima. Godinu dana kasnije upisuje Umjetničku školu Fortunat Pintarić u Koprivnici. Profesor Matija Kučić, njegov mentor, vrlo brzo prepoznaje Noin talent i počinje ga pripremati za različita natjecanja. Uzor mu je i ujak Martin koji je također glazbenik. Sa završenom Glazbenom akademijom u Grazu.  

      Noa se voli natjecati i u tome je vrlo uspješan. Tako je u 2022. i 2023. godini osvojio sedam prvih nagrada na domaćim i međunarodnim natjecanjima, imao brojne nastupe i sudjelovao na majstorskim tečajevima kod renomiranih gitarista. U 2022. godini bio je u svojoj kategoriji laureat natjecanja Daleki Akordi u Splitu osvojivši apsolutnu prvu nagradu. Iste je godine na međunarodnom gitarističkom natjecanju Bale-Valle ‘Live Guitar’ osvojio maksimalnih 100 bodova i laskavu titulu laureata natjecanja, kao i nastup na završnom koncertu, te prvu nagradu na međunarodnom natjecanju Altamira Gorizia Guitar Competition u Goriziji. U 2023. godini Noa nastavlja nizati uspjehe počevši s prvom nagradom na regionalnom natjecanju u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga koje se održalo u ožujku 2023. u Jastrebarskom, da bi mjesec dana kasnije na državnom natjecanju u Jastrebarskom osvojio apsolutnu prvu nagradu i titulu državnog prvaka u kategoriji gitare. Krajem travnja 2023. Noa osvaja apsolutnu prvu nagradu na međunarodnom gitarističkom natjecanju Sarajevo Guitar Festival, a krajem svibnja 2023. također apsolutnu prvu nagradu na natjecanju Altamira Gorizia Guitar Competition u Goriziji. Tijekom svog glazbenog školovanja Noa je pohađao više glazbenih majstorskih radionica. Redoviti je polaznik glazbenih radionica Musicorum, a sudjelovao je na majstorskim tečajevima koje su vodili Antonio Rumenović, Petrit Çeku, Tomislav Vasilj, Neno Munitić, Natan Zlodre, Silvia Escamilla i Pablo Menendez. 

Noa trenutno pohađa peti razred osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski u Koprivnici i četvrti razred umjetničke škole Fortunat Pintarić. Od samog početka gitaru uči kod profesora Matije Kučića pod čijim je mentorstvom osvojio sve dosadašnje nagrade. 

Uz sva natjecanja važno je i mnogo vježbati. Noa kroz sezonu vježba oko 4 sata dnevno, a u slobodno vrijeme praznika i po sat vremena dnevno. No, osim vježbanja, Noa i njegov mentor Matija znaju se i dobro zabaviti te povremeno i otići na sladoled. Svi uspjesi ne bi bili moguće i bez velike podrške njegove obitelji.  

I za kraj – Noina glazbena preporuka:   Asturias (Isaac Albeniz), Aces X Dna, Nbaa 18 te poruka za velike i male Nemčiće: Upornost i trud se uvijek isplate! 

Paula Lovasić, 5.e 

Noa Papić Bogadi, 5.c

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)