Susret osmaša s izvornim govornikom engleskog jezika

Kako je to upoznati se i pričati s nekim tko odmalena ne govori i ne razumije tvoj jezik, saznali smo kad nas je na jednom satu engleskoga posjetio Sam, izvorni govornik engleskog jezika koji je stigao s čak drugog kontinenta, Australije, iz grada Brisbanea.

Prvi put smo uživo čuli kako govori osoba čiji je materinski jezik engleski. Svima nam je bilo zanimljivo postavljati mu pitanja o Australiji pa smo tako saznali da su klokani jedan od specijaliteta, što nam je svima bilo nepojmljivo. Bilo je zanimljivo pričati s njim na engleskom, s činjenicom na umu da on ne zna naš jezik, ali nije bilo puno drugačije od pričanja engleskog s nastavnicom na satu. Engleski danas ne možemo zaobići jer se već toliko udomaćio da ga, na neki način, više ne smatramo stranim jezikom.

Nakon što smo „ispucali“ sva pitanja slijedio je rad po skupinama. Svaka skupina imala je papir s tablicom na kojoj smo uspoređivali razlike Hrvatske i Australije. Sam nam je pričao o školovanju djece u Australiji, a mi smo to onda uspoređivali s našim. Shvatili smo da ima sličnosti, ali i razlika. Neke od razlika bismo rado uveli, a neke baš i ne bi! Sam je bio vrlo otvoren i bilo je lijepo i lako komunicirati s njim te se nadamo ponovnom susretu.

Svima nam je bilo vrlo zanimljivo jer smo saznali mnogo novih činjenica o Australiji koje većina nas nije znala. Zahvalna sam našoj nastavnici Ivi što se potrudila da nam na zanimljiv način približi svaku državu o kojoj smo učili na satu. Taj ću sat engleskog pamtiti kao jedan od dražih.

Ava Magdić i Magdalena Vargantolić Benjak, 8.D