TikTok i drugi izazovi 

Novosti iz škole

   Djeca od malena imaju svoje vrtićke prijatelje pa školske i zatim životne. Svatko u životu pronađe neke „svoje“ ljude. Osobe koje može nazvati prijateljima. Ljude s kojima može pričati opušteno, bez straha i razmišljanja što će reći. Osobe pokraj kojih možemo biti prirodni i ne moramo skrivati svoj pravi identitet. U tinejdžerskoj dobi, tinejdžerima postaju jako bitni vršnjaci. Bitno im je društvo. U toj dobi djeca često skrenu na pogrešan put. Izgube svoje mišljenje i stav. Nestane njihovo „JA“. U životu se uvijek treba držati svojeg stava bez obzira na mišljenja drugih. Moj tata kaže da u životu steknemo jednog ili dva prava prijatelja, a sve ostalo su nam samo poznanici. Oni koji smatraju da nas poznaju. I da mi poznajemo njih. Ali to je vrlo varljivo. 

   U današnje vrijeme izrazito su popularne društvene mreže. Među njima je i TikTok. Na njemu se javljaju izazovi koje mladi lako prihvaćaju. Najviše me iznenadio izazov u kojem su mladi stavljali vrećice na glavu. Tako su se natjecali tko će dulje izdržati. Bilo je ljeto. S prijateljicama sam bila u gradu na sladoledu. Čule smo grupu dječaka kako razgovaraju o tom izazovu. Jedni druge su nagovarali da to isprobaju. Jedan dječak to nije želio, ali su ga uspjeli nagovoriti. Dogovarali su vrijeme i mjesto gdje će to isprobati. Smijali su se već unaprijed i komentirali kako će biti zabavno. Dogovarali su se tko će sve to snimiti. Vjerujem da nisu bili svjesni opasnosti kojoj se izlažu. Time su vjerojatno samo željeli postići popularnost u društvu. Vjerojatno bi se hvalili svojim vještinama. Pokazivali bi video i slali ga svima koje imaju u imeniku. Nisam sigurna što je dalje bilo. Nadam se da su odustali. Mnogi su u tome, ali i u drugim TikTok izazovima, izgubili svoje živote. Za sobom su ostavili roditelje i obitelj koja za njima sigurno još žaluje i pati. Vjerujem da nisu znali što ih čeka, da to nisu samo male „spačke“ koje će se s osmjehom pamtiti. Da su znali, vjerujem da ih ne bi podržali i prepustili im se. Baš kao ni maturant iz Istre koji je svoj život prije nekoliko dana izgubio u Pragu, pokušavajući izvesti trik koji je sigurno isto tako „došao“ s neke društvene mreže. Vjerojatno je i on samo želio ispasti „faca“ i da mu se svi dive. 

   Djeca nisu ni svjesna da su ti izazovi zapravo opasni za život. Znam da ja želim ostati takva kakva jesam. Ne želim se dati nagovoriti na situacije koje bi me mogle stajati zdravlja. Ne žive drugi naše živote, živimo ih mi sami. Odgovorni smo sami za sebe. I vjerujem da će mi to uvijek biti na pameti. 

Magdalena Vargantolić Benjak, 8.d 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)