Nemčići u Estoniji

U sklopu projekta Krug vrlina šest učitelja naše škole: Nino Klobučarić, učitelj njemačkog jezika, Željka Hanžek, učiteljica matematike, Goran Višak, učitelj biologije i kemije, Irena Falat, učiteljica glazbene kulture, Sanja Brkić i Natalija Sočev, učiteljice razredne nastave, provelo je pet dana u Estoniji od 3. do 8. 10. 2022. g. 

Stjecali smo  iskustva i prikupljali primjere dobre prakse od obrazovnog sustava koji je 20 i više godina posvetio reformi koja daje izvrsne i opipljive rezultate u jačanju čitalačke, matematičke i prirodoslovne pismenosti prepoznate na svjetskoj razini (PISA). Suradnju s uspješnim školama prihvatili smo kao pomoć u prilagodbi škole reformi sustava. 

Ciljevi odlaska postignuti su više od planiranih. Škola Aravete ima Erasmus iskustvo i druge oblike suradnje s Norveškom. Škola je ujedno nositelj srebrne oznake za razvoj kvalitete škole i nastavnih metoda pomoću IKT alata. S obzirom na navedeno, odabrana škola je u potpunosti  ispunila naša očekivanja. Voditeljica škole napravila je plan obilaska i sudjelovanja na nastavi i u ostale dvije škole. Sve je bilo savršeno organizirano i naše prisustvovanje nastavi i aktivnostima trajalo je desetak sati svaki dan. 

Boravili smo u dvije osnovne škole Aravete Keskkool i Albu Pohikool te u Gimnaziji Paide. Razgovarali smo s ravnateljima i  mentorima, sudjelovali  na zajedničkim edukacijama i susretima. Uz sudjelovanje na redovnoj nastavi, imali smo priliku biti na Večeri matematike u osnovnoj školi te na terenskoj nastavi s učenicima u Proto Invention Factory. Posjetili smo Career centru, multimedijalni centar u kojemu učenici pri kraju svojega školovanja mogu dobiti relevantne pokazatelje o svojim sposobnostima, vještinama i sklonostima koji im pomažu u odabiru studija i budućeg zanimanja. 

Sve tri škole ponudile su nam potpuni uvid u nastavu, raspodjelu poslova, izvannastavne aktivnosti, terensku nastavu, korištenje IKT alata, suradnju s roditeljima i lokalnom zajednicom. Pokazali su nam koliko kolegijalna podrška doprinosi pozitivnom ozračju u školi. 

Od zanimljivosti u samom radu učenika  ističemo da učenici koriste digitalne alate u istraživačkom dijelu nastavnog sata, vrlo malo pišu rukom na nastavi, ali redovito pišu domaće zadaće. Uočili smo da se uvelike koristi način rada “obrnute učionice” i da svi učenici aktivno sudjeluju u analizama zadaća, dopunjuju svoje znanje i surađuju s učiteljima.  

Oduševilo nas je uređenje svih učionica na način koji najbolje odgovara uzrastu učenika. Učenici nižih razreda imaju kutne garniture, mnoštvo knjiga, slikovnica, edukativnih igara, krpenih lutaka, lopti za pilates na kojima neki učenici sjede za vrijeme nastave i cijelo okruženje djeluje ugodno.  

Učenici ističu da im je matematika  jako težak predmet, učitelj je posvećen redovnom programu, a učenike s prilagodbom sadržaja izdvajaju iz skupine i ti učenici rade individualno sa stručnim suradnikom. Učenici samoinicijativno dolaze na dopunsku nastavu jer žele učiti. Učiteljica kemije i biologije radi slično kao i naši učitelji, kaže da učenici zasad imaju slabije ocjene, ali će do kraja godine ipak naučiti sadržaje. 

Škole su odlično opremljene glazbalima. Imaju 17 glasovira u školi na svakom hodniku, učenici sviraju kad žele, imaju puno raznolikih tradicijskih i klasičnih glazbala. Metode rada su iste kao i kod nas, ali svi učenici sviraju melodijska glazbala; ukulele, bandoneon, harmonike…,  već od male škole. Svih devet godina uče estonsku tradicijsku glazbu na svakom satu i svi sviraju kannel. 

Najveće iznenađenje doživjeli smo u Gimnaziji u kojoj je svaka učionica savršeno opremljena. Središnji prostor zauzima velika otvorena knjižnica, fotelje, stolovi, mjesto gdje učenici rado uče, surađuju, koriste školske laptope i svu potrebnu tehniku. Imaju dvoranu za zborsko pjevanje, galeriju, prekrasno uređenu kantinu s ogromnim prozorima i pogledom na park. Učenici uz glavne predmete odabiru velik broj izbornih, imaju priliku susresti se s vanjskim predavačima svih zanimanja, koji im pružaju podršku u izboru studija stoga većina izabire upravo zanimanje u kojem će biti uspješni.  

Posjetili smo Proto Invention Factory (poput našeg Tehničkog muzeja u Zagrebu), gdje su učenici osnovne škole nakon razgleda radili vježbe sa znanstvenicima. Svi su se uključili u rad bez ikakve pomoći učitelja. Bili smo iznenađeni vidjevši da s 50-ak učenika ide jedna učiteljica, a brigu o prisutnosti učenika su vodile dvije starije učenice.  

Učenici, roditelji i učitelji u školi Albu zajedničkim akcijama preuređuju staru zgradu u vrtu u učionicu na otvorenom, imaju svoj mini vrt i počinju s uzgojem jestivih i ljekovitih biljaka. Velika je povezanost škole i lokalne zajednice.  

Prisustvovali smo dijelu aktivnosti Noći matematike koja se provodi u školi Aravete. Učenici su se od 18.00 do 24.00 sata bavili matematičkim zadacima, mjerenjima, izračunavanjima i kuhanjem večere uz mentoricu.  

Zaključili smo da učitelji u Estoniji ne rade ništa bolje i inovativnije od naših učitelja, ali je kompletan odnos prema školi i učenju drugačiji. Djeca pokazuju poštovanje prema učiteljima, uče sa zanimanjem i nije ih potrebno posebno motivirati na učenje. Učenje se podrazumijeva. 

Nismo naišli na probleme tamo, ali dio viđenog ne možemo implementirati u naš rad jer radimo u dvije smjene, u skučenom prostoru, a na razvijanju svijesti o važnosti učenja još moramo puno raditi i s učenicima i  s roditeljima.  

Učitelji koriste metode kao i mi, ali je sustav vrijednosti na višoj razini. Djeca uče jer žele naučiti, ocjena nije prioritet, ona dolazi samo kao rezultat rada i roditelji se ne miješaju u rad učitelja. Poštuju ih i podržavaju u nastojanju da njihova djeca uče. 

Zajedničkim naporima trebamo raditi na osvještavanju učenika da je učenje važno, da odabiru aktivnosti kojima će razviti svoj puni potencijal.  

Učitelji imaju veliku autonomiju, ali kolegijalna podrška je uz na visokoj razini. I to je način poboljšanja kvalitete koju želimo provesti u svojemu kolektivu. 

Ovo putovanje pružilo nam je novi pogleda na to kako bi škola mogla/trebala izgledati i trudit ćemo se neke promjene pokrenuti sa svojim Nemčićima. 

      Sanja Brkić