Nacionalni ispiti – iskustva i razmišljanja

GLAVNA TEMA: NOVO RUHO OBRAZOVANJA NACIONALNI ISPITI

Novost u našem školstvu su nacionalni ispiti za učenike osmih razreda koji su ove godine probno uvedeni odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Provodi ih Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje, a za njihovu provedbu u našoj školi zaduženi su bili ravnatelj Darko Sočev i učitelj fizike Boris Tonc, a veliki dio posla odradili su i naši učitelji koji su uz redovnu nastavu dežurali i po nekoliko puta na nacionalnim ispitima iz pojedinih predmeta.  

Nacionalni ispiti iz perspektive jednog učenika 

U vrijeme nacionalnih ispita raspored sati i vrijeme dolaska u školu bili su nešto drugačiji. Na dan kada smo pisali nacionalni ispit u školu smo dolazili u 8:30. Na ulazu u razred, predviđen za pisanje nacionalnog ispita, dežurni učitelj upisao je učenike koji nisu prisutni. Torbe i jakne ostavljali smo na za to predviđeno mjesto u kutu učionice te sjeli na mjesto na kojem se nalazila kartica s našim imenom i prezimenom. Pred nama se nalazila vrećica s ispitnim materijalima i identifikacijske naljepnice s QR kodovima. Nakon što smo otvorili vrećicu s ispitom, dežurni učitelj skupio je vrećice iz kojih smo izvadili ispitne materijale. U ispitnoj knjižici se između 2 i 3 stranice nalazio list za odgovore na kojem smo označavali točne odgovore. Istrgnuli smo ga te u gornji desni kut nalijepili naljepnicu s QR kodom. Osim na list za odgovore, naljepnice s QR kodovima lijepili smo i na ispitnu knjižicu te na vrećicu za povrat. Na ispite nismo pisali ime i prezime jer se ispiti ispravljaju anonimno. Nakon čitanja uputa, točno u 9 sati počeli smo pisati ispit. Dok smo završili s pisanjem, pozvali smo dežurnog učitelja koji je ispitnu knjižicu i list s odgovorima spremio u vrećicu za povrat. Nakon pisanja ispita vratili smo se na nastavu po redovnom rasporedu. Sada nestrpljivo iščekujemo rezultate. 

Rezultati anketa 

Nakon održanih nacionalnih ispita proveli smo anketu o nacionalnim ispitima za učenike, roditelje i učitelje. U anketi je sudjelovalo više od 150 učenika, roditelja i učitelja.  

Iz anketa smo zaključili da je učenicima najlakši predmet bio engleski jezik, a najteža biologija pa fizika i povijest. Većina učenika smatra da im nacionalni ispiti nisu pomogli da shvate koju srednju školu žele upisati. Ono što smatraju pozitivnim je što su shvatili u kojim nastavnim predmetima su bolji. Iako se većina učenika nije pripremala za nacionalne ispite, od nacionalnih ispita očekuju dobre rezultate. 

Roditelji pak smatraju da nacionalni ispiti u osnovnim školama nisu potrebni te da su kod njihove djece izazvali dodatan stres. Većina roditelja smatra da nacionalni ispiti neće pokazati realnu sliku znanja njihove djece. Također misle da nacionalni ispiti ne bi trebali biti uvjet za upis u srednju školu. I roditelji i učitelji smatraju da vrijeme održavanja ispita, usred nastavne godine, nije prikladno.  

Nekoliko komentara roditelja. 

Mislim da su ispiti u redu jer će nam dati procjenu hoće li učenik moći uspješno završavati srednju školu. 

Nacionalni ispiti u osnovnoj školi su čista glupost. Pogotovo u školama koje su osigurale svim svojim učenicima besplatne udžbenike koji se vraćaju (pohvale školi). Osobno podržavam ideju nacionalnih ispita, no, neka mi nadležni odgovore iz kojih materijala, odnosno udžbenika, koji su vraćeni, bi djeca trebala učiti? 8 predmeta sve 4 godine? Niti u jednom trenutku mi nije palo na pamet da stresiram dijete bubanjem za nacionalni ispit jer po količini gradiva koje je obuhvaćeno isti su bespredmetni i ne mogu biti pokazatelj znanja jednog djeteta niti se isto treba na taj način provjeravati u osnovnoj školi. Djeca se tijekom cijele školske godine provjeravaju  pismeno i usmeno i sukladno tome ocjenjuju. Ja sam za to da se nacionalni ispiti ne uvode u osnovne škole. 

Nepotrebno opterećivanje djece i zanemarivanje školskog sadržaja u periodu provedbe. Djecu treba motivirati da uče, a ne neprestano testirati njihovo znanje, a posebno ne ovakvim ispitima. 

Kroz pripremne materijale dijete je primijetilo neka pitanja na teme koje nisu obrađivali u školi (npr. biologija). 

Provedeni u vrijeme kada učenici trebaju najviše učiti, odgovarati, pisati testove, ispravljati ocjene jer se bliži kraj nastavne godine. Smatram da je nacionalni ispit beskoristan ako sadašnjom “probnom” provedbom nema učinak, nego donosi pustu statistiku za one koji su ga nametnuli. 

Smatram da ova generacija nije trebala pisati nacionalne ispite jer nisu bili spremi s obzirom da imaju velike “rupe” u znanju, odnosno da nisu imali jednake uvjete za sticanje znanja u školi, zbog dugotrajnog štrajka, a zatim i covida tj. online nastave. 

Mislim da stvaraju djeci dodatni, nepotreban stres. 

Djeca su upoznata da rezultati nacionalnog ispita neće biti vrednovani i time u startu nije moguće dobiti realno znanje učenika. 

Trebali bi biti uvjet za upis, uz ocjene. 

Mislim da su nacionalni ispiti poput dokaza koliko su učenici zapravo zapamtili u ove 4 godine. 

Djeca su znala da ispit ne utječe ni na što pa se nisu ni trudili. 

Kod upisa u srednju bi trebao biti presudan ako više učenika ima isti broj bodova. Trebaju biti uvjet za upis, uz ocjene. 

Potreba za vanjskim vrednovanjem postoji, dapače, ali ne iz toliko predmeta u tako kratko vrijeme. Povrh svega ožujak nije vrijeme kad se trebaju provoditi nacionalni ispiti. 

Nacionalni ispit treba biti pokazatelj znanja djece, ali isto tako i pokazatelj rada učitelja u osnovnim školama. Trenutni format nije adekvatan i neće dati prave rezultate. 

Što se tiče provedbe, sve je u redu, no rezultati sigurno neće dati realnu sliku njihovog znanja. 

Nisam sigurna da će nacionalni ispiti bilo čemu pridonijeti osim dodatnom opterećenju djece. Što se upisa u srednju školu tiče, imalo bi više smisla da pojedine škole imaju vlastita testiranja kako bi primili učenike odgovarajućih znanja i vještina. Potrebno je pojednostaviti osnovnoškolsko obrazovanje, a ne ga dodatno komplicirati. 

Potpuno neopravdano održani još dok  kraj nastavne godine nije ni blizu. Neka gradiva iz ispita nisu bila ni obrađena. 

Iz učiteljskog kuta 

Učitelji nisu sigurni hoće li ovogodišnji nacionalni ispiti biti dobar pokazatelj znanja i postignuća učenika. Svoje učenike nisu posebno pripremali za rješavanje nacionalnih ispita jer su dobili takve upute, no od njih ipak očekuju dobre rezultate. Smatraju kako su nacionalni ispiti ipak potrebni u osnovnim školama te da bi oni trebali u nekoj mjeri utjecati na zaključnu ocjenu i upise u srednju školu. Nacionalni ispiti učiteljima nisu stvorili dodatan stres, no uložili su dodatno vrijeme za dežuranje na ispitima. Smatraju da neki učenici nacionalne ispite nisu shvatili ozbiljno, no obzirom na poruku da rezultati koje postignu neće utjecati na zaključne ocjene i upise u srednju škole, to je bilo i za očekivati. 

Učitelji o nacionalnim ispitima 

Nije mi se svidjelo što u testovima ima gradiva koja se već godinama ne obrađuju na satu niti je dio kurikuluma predmeta.  

Dobro je da se krenulo s nacionalnim ispitima, ali nije dobro što se kroz medije reklo učenicima kako ne moraju učiti za te ispite pa su neki predavali skoro prazne ispite. 

Većina učenika ovo testiranje nije shvatila ozbiljno obzirom da rezultati nisu uvjet za ocjenu ili upis. Neki učenici su bili gotovi za 10 minuta, a preostalo vrijeme su imali slobodan sat ( i tako 8 puta). Smatram da je uloženo mnogo vremena i novaca za ovo testiranje, a rezultati neće biti pravi pokazatelj njihovog znanja jer učenici ni s čime nisu bili motivirani. 

Savjeti učitelja uoči pisanja ispita… 

  • Budite opušteni, ali se potrudite i dajte sve od sebe. 
  • Bez stresa! 
  • Dajte sve od sebe i shvatite ispite kao pokazatelj svojeg dosadašnjeg znanja. 
  • Pametno i polako! 
  • Budite odgovorni. 
  • Dragi učenici, riješite što više, dobro čitajte i razmislite o odgovoru. 
  • Ovo je ogledalo vašeg znanja. Potrudite se napisati što bolje. Ovo je isključivo vaš test da vidite vlastito postignuće tijekom osnovnoškolskog obrazovanja. 
  • Pažljivo čitajte upute i pitanja. 

Rezultati će pokazati jesu li učenici prihvatili i poslušali savjete učitelja.

 

Karolina Điko

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)